Které oleje jsou vhodné do salátů?
Oleje obecně dělíme na rafinované a lisované za studena. První zmíněný druh je při výrobě vystaven vysokým teplotám a procesům, které ho zbavují různých přirozených látek. Díky tomu získává vynikající stabilitu a odolnost vůči přepálení, ale zároveň ztrácí svou tradiční barvu a vůni. Protože obsahuje jen minimum vitamínů, minerálů a dalších bioaktivních látek, nemá tolik příznivých účinků na lidské tělo.
Naše rada: Vzhledem k tomu, že rafinované oleje nemají téměř žádnou chuť a vůni, do salátů se moc nehodí. V kuchyni však rozhodně nesmějí chybět. Jsou ideální na smažení, fritování nebo vaření.
Nejlepší volbou jsou oleje lisované za studena
Rostlinné oleje lisované za studena nejsou při výrobě vystaveny vysokým teplotám a neprocházejí tolika čistícími procesy. Tak si zachovávají téměř všechny původní složky. Mají tradiční výraznou vůni, jedinečnou chuť a vysoký obsah zdraví prospěšných látek. Právě proto jsou ideální volbou do studené kuchyně. Použít je můžete nejen při přípravě salátů, ale například i těstovin nebo chlebíčků.
Jaký druh oleje je nejlepší?
V dnešní době se můžete setkat s desítkami druhů olejů lisovaných za studena. Asi nejznámějším je olivový olej, který dodává jídlům výjimečnou chuť a díky perfektním vlastnostem je mimořádně univerzální. Některé jeho druhy mají bod kouření více než 200 °C, takže se dají použít i na smažení nebo vaření.
Praktický tip: Z všech typů olivových olejů je do studené kuchyně nejlepší extra panenský, který má nejvýraznější chuť a vůni.
Kromě olivového oleje se dnes těší velké oblibě také konopný, avokádový, arašídový, dýňový, lněný, mákový, mořský řasy nebo sezamový. Každý z těchto druhů se vyznačuje unikátní chutí a vysokým obsahem zdraví prospěšných složek. Nakonec je tedy jen na vás, který upřednostníte při přípravě salátů.
Recepty na oblíbené saláty
Připravili jsme pro vás několik receptů na oblíbené saláty z různých koutů světa. Kromě toho, že jsou jednoduché na přípravu, jistě uchvátí svou výjimečnou chutí. U žádného z nich se neobejdete bez kvalitního rostlinného oleje lisovaného za studena. Ten totiž dodává výjimečnou chuť a vůni.
Řecký salát s olivami
Na přípravu mísy řeckého salátu pro 6 lidí budete potřebovat 6 rajčat, 2 okurky, 1 papriku a cibuli, olivy podle chuti a 400 gramů balkánského sýra. Rajčata, okurky i papriku očistěte a pokrájejte na přibližně stejně velké kousky. Sýr nakrájejte na kostky, cibuli a olivy zase na kolečka. Přidejte balzamikový ocet a kvalitní extra panenský olivový olej. Všechny suroviny pořádně promíchejte. Salát můžete podávat s pečivem.
Naše rada: Jako alternativu olivového oleje můžete použít arašídový, avokádový nebo lněný olej.
Cobb salát
Cobb salát je kalifornská dobrota, která zaručeně potěší vaše chuťové buňky. A to nejlepší? Jeho příprava je opravdu jednoduchá. Na 2 porce budete potřebovat 2 kuřecí řízky, které opečte na pánvi a pokrájejte na menší kostky. Následně opečte malé kousky slaniny a natvrdo uvařte 2 vejce, které nakrájejte na plátky. Ledový nebo římský salát pokrájejte na menší kousky. Podobně nakrájejte i avokádo a 2 rajčata. 70 gramů modrého sýra rozdělte na malé části, které se budou dát snadno nabírat příborem. Jednotlivé suroviny nemíchejte dohromady, ale poukládejte je vedle sebe na talíř, aby vznikly pruhy. Na závěr pokapejte všechny suroviny dresingem, který připravíte smícháním nadrobno nakrájené šalotky, polévkové lžíce jablečného octa a francouzské hořčice, 2 polévkových lžic kvalitního olivového oleje nebo jeho alternativy a malého množství černého pepře. Podávat můžete samostatně nebo s pečivem.
Caesar salát
Osvěžující italský Caesar salát je oblíbenou pochoutkou hlavně během léta. Na přípravu 4 porcí budete potřebovat 500 gramů kuřecích prsou, které nakrájejte, okořeňte a opečte. Na pánvi osmažte plátky slaniny a následně nakrájené kousky toastového chleba. Po opečení je můžete potřít česnekem.
Dále připravte dresing, který je základem chutného Caesar salátu. Smíchejte kvalitní olivový olej (nahradit ho můžete také arašídovým nebo lněným), kávovou lžičku dijonské hořčice, polévkovou lžičku balzamikového octa a medu, plus sardinky podle chuti. Přidejte 4 vaječné žloutky a ingredience vyšlehejte do hladka.
Natrhejte 800 gramů římského salátu a rozložte ho do 4 misek. Můžete přidat kousek olivového oleje nebo jeho alternativy. Následně naukládejte maso, slaninu a polijte dresingem. Podávejte s opečeným toastovým chlebem.
Salát Caprese
Chcete potěšit vaše chuťové buňky jedinečným salátem, ale nemáte moc času na jeho přípravu? Vyzkoušejte Caprese. Na přípravu 1 porce tohoto známého italského salátu budete potřebovat 150 g rajčat a mozzarelly. Suroviny nakrájejte na libovolně velké kousky a zalijte je kvalitním olivovým olejem a balzamikovým octem. Můžete přidat špetku soli a černého pepře. Na závěr dochuťte salát několika lístky bazalky.
Věděli jste, že suroviny originálního Caprese salátu jsou vybrány tak, aby reprezentovaly barvy italské vlajky?
Waldorfský salát
Máte rádi kombinaci sladkých a slaných chutí? Pak byste rozhodně měli vyzkoušet tento unikátní salát, který pochází z Ameriky. Poprvé byl připraven v newyorském hotelu Waldorf Astoria.
Na přípravu 2 porcí Waldorfského salátu budete potřebovat hrst vlašských ořechů, které promíchejte s 1 vaječným bílkem a polévkovou lžící cukru. Následně je dejte na plech a nechte zapéct na 15 až 20 minut v troubě při 180 °C.
Dresing připravíte smícháním polévkové lžíce oleje z vlašských ořechů, 2 polévkových lžic jogurtu a kysané smetany a polévkové lžíce citronové šťávy. Na talíř nahrubo nastrouhejte polovinu celeru a jedno velké jablko. Přidejte několik lístků zeleného salátu a hrozinek. Přimíchejte arašídy a polijte dresingem. Salát můžete podávat samostatně nebo jako přílohu ke kuřecímu nebo hovězímu masu.