Palmový olej se používá hojně v gastronomii, při přípravě mnoha pokrmů v restauracích a dalších stravovacích zařízeních, a to zejména díky svým skvělým vlastnostem. Můžeme jej využít při smažení různých lahůdek, včetně brambůrek, oříšků, a také při přípravě instantních nudlí. Dále hraje významnou roli v hotových jídlech, jako jsou zmražené výrobky typu pizza, listové těsto a palačinky.
Bod zakouření a obsah mastných kyselin a vitaminů
Struktura palmového oleje připomíná kokosový olej a vyniká vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin. V jeho složení se nachází kyselina olejová i palmitová, s přibližně 50 % podílem kyseliny laurové. Díky své tepelné stabilitě se používá k pečení, smažení a fritování. Nalezl uplatnění také ve výrobě margarínů. Díky vysokému bodu zakouření (cca 230 °C) a dlouhodobé stabilitě, která prodlužuje trvanlivost produktů, se stal oblíbenou složkou v průmyslově zpracovávaných jídlech. To znamená využití při výrobě slaných i sladkých pečiv, koblih, zmrzlin, sladkostí a dezertů. Obsahuje bohaté množství vitamínu E, který působí jako antioxidant. Významné množství tohoto vitamínu se dále nachází pouze v oleji získaném ze slunečnicových a řepkových semen.
Výroba a zpracování
Palmový olej je charakterizován vynikající oxidační stabilitou. Je extrahován z dužiny plodů palmy olejné a řadí se mezi oleje s výbornou konzistencí. Získaný olej má oranžový odstín a obsahuje značné množství provitaminu A a beta-karotenu. Není možné získat palmový olej lisováním za studena. Plody jsou sterilizovány, uvařeny a olej je separován pomocí šroubového lisu nebo separátorů. Následně je olej sušen v podtlakových podmínkách, jinak by nebylo možné jej skladovat.
![](/assets/wysiwyg/original/e43ccb6e4ec347a1831cb3f9dc9940a5.jpg)
Krátký pohled do historie
Historie palmového oleje sahá tisíce let nazpět do jihovýchodní Asie, kde byl původně využíván jako základní surovina pro potraviny, kosmetiku a léčivé přípravky. Země jako Indonésie a Malajsie patřily mezi tradiční výrobce palmového oleje. V průběhu 19. století začala poptávka po palmovém oleji růst, zejména v Evropě a Spojených státech, díky jeho vysokému obsahu nasycených mastných kyselin, které byly ceněny pro výrobu mýdel a svíček.
Jaký je náš palmový olej? V prvotřídní kvalitě, připravený ve dvou velikostech balení přímo pro vás. Potřebujete jej pro vaši restauraci nebo hospodu? Dejte nám vědět během chvilky pomocí formuláře nebo zavolejte na 800 800 070.