Vysoký bod zakouření a obsah kyselin
Bod kouření je teplota, při které začíná olej kouřit a rozkládat se. Řepkový olej má relativně vysoký bod kouření (cca 200 °C), což ho činí vhodným pro vysokoteplotní vaření, jako je fritování.
Obecně bod zakouření závisí také na způsobu zpracování oleje. Rafinované oleje ho mají mnohem vyšší než za studena lisované oleje.
Dalším neméně důležitým kritériem, podle kterého se můžeme rozhodnout, zda je řepkový olej vhodný na smažení, je obsah polynenasycených mastných kyselin. Čím více jich v oleji je, tím méně se hodí na smažení. Řepkový olej obsahuje malé množství těchto kyselin, takže je pro smažení vhodný, mnohem vhodnější než například olej slunečnicový, který obsahuje až 60% těchto polynenasycených mastných kyselin.
Neutrální chuť
Řepkový olej má poměrně neutrální chuť, což znamená, že nepřenáší svou chuť na potraviny, které se v něm smaží. Pokud však patříte k těm několika málo lidem, kterým je přece jen chuť řepkového oleje nepříjemná, vyzkoušejte smažení na palmovém tuku.
Zdravé tuky
Řepkový olej je bohatý na mononenasycené mastné kyseliny (zejména olejovou kyselinu), které jsou považovány za "zdravé tuky". Tyto tuky mohou pomoci snížit hladinu LDL ("špatného") cholesterolu a zvýšit hladinu HDL ("dobrého") cholesterolu. Řepkový olej také obsahuje poměrně nízké množství nasycených mastných kyselin - tyto kyseliny naopak mohou značně zanášet cévy.
Má dobrý poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin, které jsou pro tělo nezbytné. Z výživového hlediska je řepkový olej jeden z nejvhodnějších ke konzumaci (samozřejmě i v jiné než smažené formě).
Trocha historie
První písemné záznamy o používání řepkového oleje, se datují do přibližně roku 2000 před Kristem v Indii. V Evropě se řepka pěstuje zřejmě od 13. století. Původně se řepka pěstovala pouze pro technické účely. Během válečných let s však probojovala i do potravinářství. Původní odrůdy řepky však byly při dlouhodobé konzumaci zdraví škodlivé, proto s zdokonalovala šlechtěním.
Řepka pěstovaná dnes je zdravotně zcela nezávadná a slouží jak pro potravinový tak stále i pro technický průmysl. Nicméně i díky vaší snaze se nám daří řepkový olej nejdříve použít v kuchyni a teprve jeho recyklát poslat do průmyslu.
A jaké jsou naše řepkové oleje? V prvotřídní kvalitě, připravené ve dvou velikostech balení přímo pro vás.
Potřebujete je pro vaši restauraci nebo hospodu? Dejte nám vědět během chvilky pomocí formuláře nebo zavolejte na 800 800 070.